Siirry pääsisältöön

François Rabelais: Pantagruelin kolmas kirja

Renessanssin kirjallisuuden aarteisiin kuuluva Pantagruelin kolmas kirja on tuottanut niin riemua kuin hämmästystä aina ilmestymisestään saakka. Ylevää ja alhaista sekoittava komiikan mestariteos on tulvillaan estotonta elämäniloa, vapauttavaa naurua ja älyllistä leikittelyä.

Gargantua-jättiläisen poika Pantagruel ja hänen ystävänsä Panurge käyvät teoksessa niin karkeita räävittömyyksiä kuin teologista hiuksenhalkomista sisältävää väittelyä siitä, tulisiko Panurgen mennä naimisiin. Vastauksen etsiminen luo kehyksen värikkäille keskusteluille, loputtomille sanaleikeille ja ruumiintoimintojen ylistyksille, joiden ohella renessanssihumanisti Rabelais päihdyttää lukijansa myös laajalla sivistyneisyydellään.

Nyt ensimmäistä kertaa sumeksi ilmestyvän teoksen käännöksestä vastaa Ville Keynäs. Kirjan esipuheen on kirjoittanut Kuisma Korhonen.
Tämä jokseenkin yllättävällä tavalla nimetty Pantagruelin kolmas kirja (teknisestihän kyseessä on vasta toinen Pantagruelista kertova teos, Suuren Gargantuan hirmuinen elämähän kertoo Gargantuasta - tosin oikeastaan tämäkin kirja kertoo ensisijaisesti (ja etenkin pinnalta päin) Panurgesta) on melkoinen teos. Lisäksi se on toistaiseksi hupaisin lukemani Rabelaisin luomus - eikä vähiten mielestäni erittäin soljuvan ja sujuvan käännöksensä ansiosta.

Suupieleni olivat vääntyneet mutkalle siihen samaiseen suuntaan, mihin eräs sarvi vääntyy kirpun majoituttua korvaan kuikuillessani kirjaa kannesta kanteen. Erityisesti mieleeni olivat luvut ensimmäisestä viidenteenkymmenenteen toiseen, joskaan myöskään hra lääketieteen tohtorin laatima esipuhekaan ei ollut pöllömpi.

Voi vain kummastella, millaisien muusien avulla Rabelais on teoksensa tuottanut (oma epäilykseni on vasta Eurooppaan saapunut peruna-). Sen lisäksi, että sanailu on hyvin nokkelaa, se on taas kerran tulvillaan eurooppalaisen antiikin sivistystä; oman päänikin sisältämä samainen sivistys on siivitetty nousuun, kiitos Rabelaisin. Hiljattain tekemä ekskursioni (sanoisinko jopa aikamatkani) filosofian historiaan tuki tosin myös mukavasti teoksen filosofia-aiheisten viittausten huvittavuutta - Platonit ja Plutarkhosit avautuivat toisinaan ilman alaviitteiden suosiollista avustustakin. Antiikin proosaan tosin minun taas tulisi taatusti tutustua, eikä latinankaan hallitseminen tekisi Rabelaisista nauttimista varmastikaan vaikeammaksi.

Sermo datur cunctis, animi sapientia paucic (*), kuten Cato hyvin laittoi. Tätä viisautta noudattavat myös monet Panurgen avio-ongelmassa auttavat alojensa asiantuntijat, kuten erikoishullu (ym.) Triboulet: Jumaliste, jumalauta, umpihullu, varo munkkia, Buzançaisin säkkipilli. Kuten valikoimastani esimerkistänikin arvata saattaa, kirjan dialogi on melkoista tykitystä.

Eikä teoksen tiukassa sanailussa toiseksi jää myöskään veli Johannes: Hän on kuuro. Hän ei kuule mitään mitä sanot, senkin homepalli.

Siinäpä on viisaita ja ajatuksia herättäviä sanoja varmasti meille kaikille.


(*) Puhekyky on annettu kaikille, viisaus vain harvoille. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

François Rabelais: Pantagruelin neljäs kirja, jossa kerrotaan kelpo Pantagruelin sankarillisista teoista ja puheista

Renessanssin elämäniloa ja vapauttavaa naurua: kuningas Pantagruel ja hänen ystävänsä Panurge kumppaneineen lähtevät unohtumattomalle löytöretkelle. "Mutta yskikää nyt kunnolla, jotta saisitte vankan terveyden, juokaa kolme tuopillista ja höristäkää korvianne, niin saatte kuulla ihmeellisiä tarinoita hyvästä ja kelpo Pantagruelista." Pantagruelin neljäs kirja ilmestyy nyt ensimmäistä kertaa suomeksi Ville Keynäsin suomennoksena. Ollaksemme tarkkoja, tämä teos ilmestyi 2014 ensimmäistä kertaa ylipäätään suomennettuna - mitään Ville Keynäsiltä pois ottamatta - ja onhan käännöksen laatu niin kouriintuntuvan erinomainen, että tuhat miljoonaa saatanaa minut perisiköön, ellen tätä suosittelisi. Liekö sitten syynä runsas Erasmus Rotterdamilaisen käyttö lähteenä vaiko sitten jokin muu, mutta mielestäni tämä neljäs teos ei kokonaisuudessaan aivan yltänyt aiempien Rabelaisin teosten tasolle. Suurelta osin asialla on varmasti tekemistä sen kanssa, että matkajuonesta (etteikö jopa

J.R.R Tolkien: Hobitti eli sinne ja takaisin

Bilbo Reppuli on hobitti, kääpiötäkin pienempi olento. Hän rakastaa mukavaa elämää ja hyvää ruokaa ja inhoaa kaikenmoisia seikkailuja. Bilbon rauha häiriintyy, kun hänen luokseen saapuvat taikuri Gandalf ja kolmetoista kääpiötä. He ovat lähdössä etsimään aarretta, joka on muinoin kuulunut kääpiöille ja jota nyt vartioi hirmuinen lohikäärme. Ennen kuin Bilbo aavistaakaan, hän on mukana matkalla vaarallisille vuorille, kohti huikeita seikkailuja. Hobitti eli Sinne ja takaisin on itsenäinen alkuosa Taru Sormusten Herrasta -teossarjalle, rikas ja runsas seikkailutarina, joka kuuluu satukirjallisuuden klassikoihin. Kuvitus on Tolkienin omaa käsialaa. .atseskoet- nisiakat aj ennis ile ittiboH inanirut neekläj ninoilliramliS itsesiorepakat nisrav äpässäT Nyt kun on menty sinne, tullaanpa takaisin. Koska kirjasta, kuten Tolkienin tuotannosta ylipäätään on paljon peistä taitettu ja kynänkärkeä kyhnytetty vasten paperia jos toistakin, pysyn itse tiiviisti kasassa ja heitän huolettomas

Hermann Hesse: Matka aamun maahan

Rikkoisin valani, jos kiistäisin Hessen aseman suosikkikirjailijanani. Tämä on sikäli hieman oudoksuttavaa, että olen henkis-uskonnollisesti varsin eri taajuudelle virittäytynyt kuin Hesse. Siltikin Hessen teoksissa yksi minut vangitsevimmista seikoista on juurikin henkisen elämän kuvaaminen - Hessemäisellä itämaisahtevalla otteella tietenkin. Tämän suosikkiaseman johdosta pyrinkin vuosien tai vuosikymmenten mittaan jokaisesta Hessen teoksesta tänne kirjapäiväkirjaani jokaisesta teoksesta lausumaan sanasen. Entuudestaan olen lukenut Hesseltä lukemattomia teoksia, mutta blogiani varten aion käydä kaikki järjestelmällisesti läpi - olin ne lukenut eli en. Tämä omalla mittapuullani ahmimani (lyhyt) teos imaisi minut mukaan juurikin aivan huikaisevalla henkisen tai metafyysillisen käsittelyllään. Harva kirjailija onnistuu luomaan mieleeni Hessen tavoin mielikuvia tahi kokemuksia (oikeammin kokemuksien tuntemuksia) ja tämänkin kirjan tapauksessa kyseiset mielikuvat ja kokemukset olivat var